Zwart-witfotografie in het digitale tijdperk

Zwart-witfotografie is meer dan een stap in de evolutie van de fotografie van een monochroom beeld op weg naar de kleurenfotografie. Het is een discipline in de fotografie, die op zichzelf staat. Zwart-witfotografie is een tandje abstracter dan de kleurenfotografie. Niet alleen bepaal je de compositie op een andere manier, je behandelt een zwart-witfoto ook heel anders in de nabewerking dan een kleurenfoto.

Kiezen voor zwart-wit in het digitale tijdperk

In het analoge tijdperk koos je bewust voor een zwart-witfilm of een kleurenfilm in je camera. Tegenwoordig krijg je kleur er gratis bij, als je in RAW-formaat fotografeert. Zelfs als je de beeldstijl op zwart-wit of monochroom hebt gezet. En doordat kleur ook nog eens de norm is geworden, is de verleiding vaak groot om toch in kleur te denken. Zet je brein – lees visualisatie – helemaal op zwart-wit als je digitaal gaat zwart-witten, je foto’s zullen er beslist beter van worden.

Zwart-witfoto van de Sint-Walburgiskerk in Zutphen met een dramatische lucht, prikkeldraad en en duizendschoon op de voorgrond
Zwart-witfoto’s moeten het vaak hebben van contrasten

Composities maken in zwart-wit

Kleurenfoto’s werken vaak niet in zwart-wit, en andersom. Een felgekleurd T-shirt dat in een kleurenfoto veel aandacht opeist, kan in een zwart-witbeeld volledig wegvallen tegen de achtergrond. Let je te weinig op contrasten als je een zwart-witfoto maakt, dan loop je de kans met verzameling grijze beelden thuis te komen. Zwart-wit gaat veel meer over vormen en lijnen dan de kleurenfotografie. Ook moet je het oog van de kijker (naar jouw foto) anders sturen dan bij kleur.

Workshops zwart-witfotografie

Heb je nog niet zo vaak bewust in zwart-wit gefotografeerd? Wil je de oude zwart-witliefde weer eens oppakken? Of wil je gewoon eens kennis maken met deze prachtige en spannende vorm van fotografie? In mijn workshops zwart-witfotografie laat ik je gericht composities maken in zwart-wit. Op interessante locaties voor zwart-wit. Staat er geen workshop gepland, dan kun je ook een contactformulier invullen.

 

Oradour-sur-Glane
Zwart-witfotografie in Oradour-sur-Glane

 

 

Deel dit met je fotovrienden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!