Workshops nachtfotografie in Amsterdam

Nachtfoto van een lichtinstallatie met peddels na zonsondergang met een ornaje lucht op de achtergrond
Met een moderne camera als de Canon R6 en een F2.8 24-70mm lens kun je nacht- en avondfoto’s met een heel behoorlijke kwaliteit uit de hand schieten.

Mooiste locaties voor nachtfotografie in Amsterdam

Tijdens de workshops nachtfotografie neem ik je mee naar de mooiste nachtfotolocaties langs het water in Amsterdam. Ga je mee in de wintermaanden december en januari, dan gaan we de installaties van het lichtfestival fotograferen. In de avond, of tijdens het ‘blauwe uurtje’. Ben je beginnend of lichtgevorderd nachtfotograaf, dan leer ik je de juiste camera-instellingen te gebruiken. Als meer gevorderd nachtfotograaf zul je merken dat er steeds weer nieuwe dingen te ontdekken zijn in de nachtfotografie.

Geen reizen of workshops gevonden

’s Avonds lichtkunst aan het water fotograferen

De mooiste tijd voor nachtfotografie in Amsterdam zijn de maanden december en januari, als de stad wordt opgeluisterd door lichtkunst aan het water. Elk jaar zijn er weer nieuwe installaties te zien en te fotograferen langs het water. En elk jaar selecteer ik de beste fotolocaties voor workshops nachtfotografie. Kies je voor een workshop in december of januari, dan ben je dus verzekerd van spectaculaire beelden.

Nachtfotografie in Amsterdam met felle kleuren en zicht op het water van de Amstel
Lichtkunst In Amsterdam tijdens de wintermaanden

Fotograferen tijdens het blauwe uurtje

Het neusje van de zalm voor ‘nachtfotografie’ is het zogenaamde blauwe uurtje. Dat is het uur tijdens de schemerperiode voor zonsopgang en na zonsondergang. De hemel verkleurt dan van zwart naar blauw, of omgekeerd. Is er ook kunstlicht in je beeld, dan contrasteren de vaak warme tinten tegen het blauw van de lucht. Veel tijd heb je niet, dus het is zaak op het juiste moment op de juiste plaats te zijn met je camera. Voor de hoogste beeldkwaliteit gebruik je een statief, zodat je een lage ISO-waarde kunt kiezen. De meeste workshops nachtfotografie hebben ook een blauw-uurtjevariant.

Nachtfotografie tijdens het blauwe uurtje in het centrum van Amsterdam
Magere Brug in Amsterdam; tijdens het blauwe uurtje contrasteert de blauwe hemel met de warme kunstlichttinten van de stad

Camera-instellingen voor nachtfotografie vanaf statief

Er bestaan twee soorten nachtfotografie: vanaf statief of uit de hand. En dan maakt het nogal uit welke camera-instellingen je kiest. Helaas kan de automaat op je camera deze niet voor jou bedenken. De automatische programma-instelling weet namelijk niet of je de camera op statief hebt gezet, of juist niet. Je zult dus van de automaat af moeten. Ook de ISO-waarde moet op een niet-automatische stand gezet worden. Kies je de verkeerde camera-instellingen, dan heb je kans dat je foto’s onnodig veel ruis bevatten en weinig detail hebben. Nachtfotografie is dan ook een soort fotografie waar je enige technische kennis voor nodig hebt. In de workshops nachtfotografie geef ik je uitleg op maat. Dat kan, want ik neem nooit meer dan vijf mensen mee tijdens een workshop nachtfotografie. Vaak ook minder.

Camera-instellingen voor nachtfotografie uit de hand

Fotografeer ’s nachts uit de hand, dan is het onvermijdelijk dat je je camera op een hogere lichtgevoeligheid zet, dat wil zeggen op een hogere ISO-waarde. Anders zullen je handen veel te veel trillen bij het weinige licht dat je ’s nachts hebt. Wat hierbij wel erg helpt, is een lichtsterke lens. Zo heb je met een F1.4 24mm lens maar liefst 4 stops meer licht tot je beschikking dan met een F4 24-70mm zoomlens. Als je met een F4-lens met 1/2 seconde moet fotograferen, heb je met een F1.4-lens maar 1/30 seconde nodig. Een enorm verschil! Maar lichtgevoelige lenzen zijn helaas vaak duur. Gelukkig worden camera’s steeds beter, en wordt de kwaliteit van foto’s die met een hoge lichtgevoeligheid zijn gemaakt steeds acceptabeler. Ook kun je een F1.8 50mm lens op de kop zien te tikken, deze ‘ouderwetse’ standaardlenzen zijn meestal erg gunstig geprijsd en van een heel behoorlijke kwaliteit.

 

Kleding tijdens nacht- en avondfotografie

Wie stil staat, krijgt het snel koud. Dat is echt iets waar je aan moet denken bij nachtfotografie. Doordat je vaak lange sluitertijden gebruikt doe je er veel langer over om een foto te maken, zeker als je ook nog eens verschillende belichtingen uitprobeert. Je staat veel langer stil dan je waarschijnlijk gewend bent. Wapen je dus goed tegen de kou. Het liefst door laagjes aan te trekken. Heb je het dan toch te warm, dan trek je gewoon een laagje uit. En natuurlijk zorg je in de winter voor een muts en handschoentjes. Dat laatste is nog best lastig want met handschoenen is het moeilijk om je camera te bedienen. Handschoentjes zonder vingers of (wollen) handschoentjes waar je alleen de wijsvinger vanaf knipt, bieden dan soelaas. Vriest het hard, neem dan nog een paar extra wanten mee om eroverheen te doen tijdens verplaatsingen. Waait en vriest het tijdens een sessie nachtfotografie zorg dan in ieder geval voor een winddicht jack en het liefst ook voor een winddichte broek.

Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!