Welk statief is geschikt voor detail- & macrofotografie?

Voor Macrofotografie en detailfotografie heb je algauw een statief nodig. Maar wat voor statief kun je het beste gebruiken? En wat moet je doen als je al een statief hebt? In deze fotoblog zet ik de opties voor je op een rij.

Optie 1: Ik wil m’n statief voornamelijk voor macrofotografie gebruiken

Als je naast je macrofotografie weinig of geen andere soorten fotografie met je statief wilt doen, dan hoef je geen statief te hebben dat zeer hoog instelbaar is. Overweeg dan een statief dat plat op de grond geplaatst kan worden, en waarvan de middenzuil horizontaal gezet kan worden. Dan kom je bijvoorbeeld uit op een Gitzo 2541 EX (waarschijnlijk alleen nog tweedehands) of een Manfrotto 190 GO! Zonder statiefkop wegen ze beide net iets minder dan 1,7kg. Een te hoog zittende boomkikker of vlinder zul je dan uit de hand kunnen fotograferen. Door in zo’n geval te steunen met je elleboog op het statief, kun je het statief toch nog een beetje als steun gebruiken.

Optie 2: Ik heb al ’n statief, dat gebruik ik ook voor andere soorten fotografie

Als je al een statief hebt, dan zou ik eerst eens uitproberen hoe het bevalt als je macrofotografie gaat doen. Kijk ook of het een middenzuil heeft, en of je deze om kunt draaien. Vaak kan dat namelijk, ook bij een goedkoper merk als Sirui. Je moet dan wel eerst het schijfje (waar een haakje aan zit om een gewicht aan te hangen voor extra stabiliteit) van je middenzuil afdraaien. Eenmaal omgedraaid kun je met de camera op z’n kop dicht bij de grond macrofoto’s van bijvoorbeeld paddenstoelen maken. Vind je het vervelend dat je camera dan omgekeerd aan het statief hangt? Koop dan een gondel. Dat is een ring met klemvatting die je om je lens (let op: werkt dus alleen voor één specifiek objectief, koop dus de goede!) kunt doen, zodat je camera niet meer op zijn kop hangt. Kijk ook wat voor kop er op je statief zit, en of je deze handig vindt voor macrofotografie. Je kunt deze eventueel vervangen door een kop die je beter bevalt. Misschien wel een balhoofd. Probeer met een wat langere wandeling ook uit of je het statief uiteindelijk niet te zwaar vindt. Ben je tevreden, maar vind je het irritant dat je camera ondersteboven hangt: kijk dan of er een gondel te krijgen is. Dat is een ring die je om je lens kunt doen om je ondersteboven hangende 180 graden te draaien. Zo hangt je camera toch weer recht onder je statief.

Detail van statief met haak.
De ring met haak onderaan de middenzuil kun je er vaak afdraaien.

Optie 3: Ik wil een allround-driepoot kopen

De lastigste optie. Denk goed na waar je statief allemaal voor moet gebruiken. Uiteraard moet het statief stevig genoeg zijn om al je camera-lens-combinaties te kunnen dragen. Het gaat hierbij vooral om gewicht en draagvermogen. Als de poten van het statief niet in spreidstand gezet kunnen worden, kies dan voor een statief met een omkeerbare middenzuil. Vind je het vervelend dat je camera dan omgekeerd aan het statief hangt? Koop dan een gondel. Dat is een ring met klemvatting die je om je lens kunt doen, zodat je camera niet meer op zijn kop hangt. Bedenk ook dat een middenzuil erg handig is om even snel je statief iets hoger te zetten als je een portretje wilt schieten van iemand. Als je eerst aan drie poten moet gaan morrelen, duurt het een eeuwigheid totdat je verder kunt met fotograferen. En misschien wil je ook wel hoog kunnen. Best kans dat je al met al op een statief uitkomt waarmee je niet laag bij de grond kan komen met je camera. In dat geval is een extra Gorillapod iets om te overwegen.

Gorillapod voor laag bij de grond

Een Gorillapod kan best een handige oplossing zijn als je zonder statief vlak boven de grond wilt fotograferen. Een Gorillapod is zo licht, dat je eigenlijk nooit voor het dilemma komt te staan of je hem meeneemt of thuis laat. Voordeel is ook dat je hem helemaal plat op de grond kunt spreiden, een eigenschap waarmee hij de meeste statieven lang en breed verslaat. Met een klein balhoofdje erop kom je maximaal tot zo’n 30 centimeter hoogte. En dat is gelijk het nadeel van de Gorillapod. Als je hoog wilt, gaat het niet. Of er moet telkens een paal of boompje staan, waar je hem omheen kunt laten klauwen. Een Gorillapod is dus (opnieuw) één groot compromis.

Áls je er een koopt, zorg er dan wel voor dat je een stevige Gorillapod koopt. Want ze zijn er in verschillende klassen. Voor een spiegelreflex zit je algauw aan de 5K-versie vast, de duurste helaas, die een draagvermogen van 5 kilo zou hebben. Maar neem dit door fabrikant Joby opgegeven draagvermogen maar met een korreltje zout: een 3K-model doet een camera-lens-combinatie van 1,7 kilo algauw inzakken, waarmee hij zijn doel natuurlijk volkomen voorbij schiet. En daarbij spreek ik uit eigen ervaring. Ook een deelnemer die ik een keer mee had met een fotoreis macrofografie kwam met een Nikon (met APS-formaat-sensor) en een F2.8 macrolens uit op een 5K-variant. De fotowinkel waar ze haar setje mee naartoe had genomen, had haar goed geholpen. Probeer je camera-lens-combi dus eerst uit voor je zo’n Gorillapod aanschaft.

Gorillapod in het veld gebruikt voor macrofotografie
Macrofotografie vanaf een 5K-Gorillapod in spreidstand

Meer macrofotografie

Meer lezen over macrofotografie? In de blog macrofotografie, hoe begin ik, help ik je op weg met een overzicht over apparatuur. Van voorzetlenzen, tot omkeerringen en van macrolenzen tot balgjes.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!