Wandelen en fotograferen

Wandelen en fotograferen volgens Fotowandelaars

Met Fotowandelaars neem ik je mee uit wandelen en fotograferen naar de mooiste landschappen en interessantste locaties. In binnen- en buitenland. Met fotowandelingen en fotoreizen door bos, veld, duin en stad. Samen met je camera. In een mooie, en goed doordachte mix van wandelen, genieten en fotograferen. Onderweg inspireer ik je met verhalen en geef je gerichte aanwijzingen die aansluiten bij jouw fotografische niveau. Je foto’s bespreken we achteraf nog eens na via een Zoom videoverbinding. Je kunt me mee in groepjes, maar ook individueel. Want de wereld is te mooi om thuis te blijven!

Wat krijg je als je een fotowandelworkshop bij Fotowandelaars boekt?

• Dag naar buiten met fotowandeling in fotografentempo
• Begeleiding door ervaren outdoorfotograaf
• Korte verhalen over wat je te zien krijgt en het fotografische thema
• Zorgvuldig verkende foto-locaties
• Inspirerende opdrachten
• Kleine groepen
• De meeste workshops zijn inclusief lunch
• Inclusief fotobespreking achteraf via videoverbinding

Waarom de combinatie van wandelen en fotograferen zo goed werkt

Voor enthousiaste fotografen is wandelen en fotograferen een bijzonder fijne combinatie. Én buiten zijn, én lekker fotograferen, wat wil je als fotograaf nog meer? Op wandelsnelheid kun je de wereld uitstekend in je opnemen en heb je de camerastandpunten voor het uitkiezen. Wil je een foto maken, dan stop je gewoon. En bij stoppen begint ‘m de schoen vaak te wringen. Niet bij jezelf, maar bij je wandelgenoten. Je bent vaak veel langer bezig met een foto maken dan je zelf denkt. De oplossing? Óf je vraagt om heel veel geduld, óf je trekt er alleen op uit, óf je zoekt mensen die ook van wandelen en fotograferen houden. Dat laatste kan natuurlijk ook in georganiseerd verband.

Wandelen en fotograferen in de stad Amsterdam
Wandelen en fotograferen gaat ook in een grote stad als Amsterdam goed samen (fotoworkshop langs ’t IJ)

De verhouding tussen wandelen en fotografen

Fotowandelaars organiseert fotoreizen en fotoworkshops waarin (ook) gewandeld wordt. Wandelen staat daarbij in dienst van het fotograferen, zodat je ook tijd hebt om goed om je heen te kijken en te stoppen. Om even na te denken over zaken als standpunt, compositie en belichting. Ik, als begeleidende fotograaf houdt daarbij op de achtergrond de tijdsplanning in de gaten. De lengte van de wandelingen varieert meestal tussen de 2 en de 6 kilometer, en zijn op maat gemaakt voor fotografen.

Wandelen en fotografen bij extreme weersomstandigheden

Extreme wind, plotselinge sneeuwval, je kunt het allemaal tegenkomen als je buiten met de camera op pad bent. Natuurlijk, veiligheid staat voorop, maar door het programma tijdens fotowandelingen wat aan de passen, maak je van de nood al snel een deugd voor fotografen. Natte straten, besneeuwde hellingen, plotseling zien ze tal van nieuwe fotografische mogelijkheden. Zo gingen we tijdens de fotoreis naar Sicilië van maart 2022 met de hele fotogroep op de sneeuwschoen na een vers sneeuwdek van ruim een meter. Het werd een van de spectaculairste dagen van de hele reis, en leverde prachtige foto’s op.

sneeuwwandelen op de flanken van de Etna
Tijdens de fotoreis naar Sicilië van maart 2022 zijn sneeuwschoenen gehuurd

In welke fotoreizen wordt gewandeld?

Of je nou meegaat met een fotoreis naar Costa Rica, Italië of Nederland, in alle fotoreizen wordt naast het fotograferen ook gewandeld. Ver of moeilijk zijn de fotowandelingen nooit, ze zijn echt op maat gemaakt voor fotografen. In reizen met macrofotografie als thema wordt wat minder gewandeld dan tijdens andere fotoreizen.

De combinatie wandelen en fotograferen is gezond en maakt creatief

Wandelen en fotograferen is niet alleen leuk, het is ook nog eens bijzonder nuttig en gezond. ‘Laat je hersenen niet zitten’, schrijft neuropsycholoog Erik Scherder. Bewegen houdt het brein fit en maakt het creatiever, volgens Erik. Iets wat natuurlijk heel prettig is voor fotografen die graag een bijzondere foto willen maken. Niet overtuigd? Misschien dat je het volgende wel herkent: Als je even ‘vast’ zit met iets uitdenken achter de computer, komt de oplossing meestal vanzelf als je even koffie of thee gaat inschenken in de keuken. Bovendien is wandelen weinig blessuregevoelig. Besteed je veel tijd aan het selecteren en nabewerken van je foto’s, dan is het wandelen ook een uitstekende compensatie voor de zituren achter de computer.

In welke fotoworkshops wordt gewandeld?

In onderstaande fotoworkshops leg je 3 à 4 km af:

Deel dit met je fotovrienden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!