Verslag van de eerste fotoreis naar Ligurië

Mei 2025, de allereerste fotoreis naar Ligurië zit erop. Ik kijk terug op een heerlijke fotoreis met een fijn en gezellig groepje fotografen. We zwierven door Sanremo, we wandelden langs de bergachtige kust, reden het binnenland in om burchtdorpen te fotograferen en logeerden aan zee in de middeleeuwse stad Albenga. In deze blog een korte impressie.
De fotoreis in de praktijk
De eerste fotoreis naar een nieuw gebied is altijd een beetje spannend. Als organisator en begeleider ben je altijd benieuwd hoe de excursies en wandelingen zullen worden ervaren. Dan is het wel zo fijn als het programma dat je hebt bedacht, blijkt te werken in de praktijk. Dat gold zeker ook voor de langste wandeling van bijna 9km. De inschatting dat de geringe hoogteverschillen (120m), de lunch onderweg en het lage fotografentempo de wandeling prettig zou maken voor alle deelnemers, bleek de juiste. Iets waar ik natuurlijk heel blij mee was.


Foto-onderwerpen met cultuur en natuur
Zoals bij de meeste fotoreizen van Fotowandelaars fotografeerden we zowel cultuur als natuur. Soms ook dwars door elkaar. Tropische ficussen die het trottoir oplichten in Sanremo, spoorbloemen op de muren van een ingestorte kerk of monolitische kunstwerken op een verlaten plek, waar begin mei bijenorchissen en tongorchissen blijken te bloeien. Niemand die ze plattrapt. En dat is precies wat deze eenzame plek zo bijzonder maakt. De plek met de kunstwerken houd ik er dus zeker in!

Streepjes in een woonwijk
Een andere dag, als we vanuit het hotel naar het beginpunt van een kustwandeling lopen, belanden we ongepland in een gestreept fotografenmekka. In een woonwijk van Albenga, waar de ochtendzon een scherp afgetekend streepjespatroon werpt over een constructie met straatmeubilair. Natuurlijk stopten we voor een fotosessie. Sommigen werkten in zwart-wit, anderen werkten in kleur. En hoewel het nog best lastig fotograferen was met de wat rommelige achtergrond werden er een paar sterke beelden gemaakt.


Genieten van de Ligurische keuken
Genieten van de producten en gerechten uit de streek, is iets wat ik erg graag deel. En omdat de meeste eetgelegenheden nu eenmaal een of sluitingsdagen hebben, zorg ik altijd dat ik per locatie meerdere opties heb. Dat is ook handig als je dagen in het programma moet omwisselen vanwege de weersverwachting. En doordat ik deze reis inderdaad een dag moest omdraaien, kwam het dat ik een van mijn pas ontdekte favoriete gerechten niet kon laten proeven aan de deelnemers. Het was Cappon magro, een lauwwarm gerecht met een zachte peterseliepesto dat is opgebouwd uit een torentje met aardappel, octopus, witte vis, een reuzengarnaal, wortel, rode biet, artisjok, dunne sperziebonen, sojabonen en ingemaakte ui. Maar ik heb het goedgemaakt. We hebben enorm genoten van heerlijke Ligurische gerechten als Ligurisch konijn, trofie al pesto (proef in Ligurië hoe pesto wél moet smaken!), brandacajun en groenten. En niet te vergeten de Pigato, een witte, lokaal geproduceerde wijn die erg in de smaak viel, en die vanaf dag 1 op tafel kwam.

Fotobesprekingen en foto-opdrachten
En dan waren er natuurlijk de fotobesprekingen. De ene fotograaf had een voorkeur voor details, een ander voor minimalisme, en een derde fotografeerde het liefst landschappen. Dan is het wel zo leuk om iedereen zo af en toe uit te dagen eens uit een ander fotografisch vaatje te tappen. Bijvoorbeeld met een opdracht zwart-wit op het strand. De resultaten bekeken we steeds in alle rust in de ontbijtzaal van het hotel in Albenga.
Heerlijk voorjaar
De gekozen voorjaarsperiode – begin mei – bleek goed te bevallen. Met milde temperaturen, veel bloemen en heldere luchten. Vaak werden we getrakteerd op prachtige wolkenpartijen, waaruit een paar keer een bui viel. Gelukkig zonder het programma echt te verstoren. Dus in 2026 is de Fotoreis Ligurië in precies dezelfde periode ingepland, van 3 tot 10 mei 2026.
De volgende fotoreizen naar Italië zijn ingepland: