Spontane foto’s maken dit kun je leren van snapshots en snelle fotografie
Spontane foto’s zijn momentopnames die door hun levendigheid een enorme zeggingskracht kunnen hebben. Net als veel snapshots en straatfoto’s worden ze in een oogwenk gemaakt. Maar hoe maak je dit soort spontane foto’s met veel dynamiek? In een serie blogs leg ik uit wat je kunt leren van snapshots en snelle vormen van fotografie. Én hoe je meer controle over scherpte van snel gemaakte foto’s krijgt.
Een spontane foto kan óók geniaal zijn
Een foto kan maanden voorbereiding treffen, of zomaar in een oogwenk geschoten zijn op intuïtie. Het zijn twee heel verschillende vormen van fotografie. Maar het een is niet per se beter dan het ander. Een bedachte foto kan geniaal zijn, maar dat kan ook voor een snapshot gelden. Voor sommige fotografen is die gedachte even wennen. Met wat belangrijke tips help ik je op weg.
Spontane foto’s zijn niet geposeerde foto’s
Je kent ze misschien wel, van die foto’s waarin van alles gebeurt, en waar je als het ware ingezogen wordt. Vaak zijn de beelden met een groothoeklens gemaakt. De fotograaf lijkt midden in het tafereel te staan, en neemt je als kijker mee het beeld in. Het is vaak meteen duidelijk dat de fotograaf hier niet eerst een minuut heeft staan scherpstellen. Vaak drukt de hoofdpersoon emotie uit op de foto. Emotie die niet te veinzen als er wordt geposeerd.
Hoe dichterbij, hoe beter voor spontane foto’s
Je in het tafereel bevinden als fotograaf geeft je foto een dynamiek mee die je op afstand niet voor elkaar krijgt. Dat komt niet alleen doordat je heel dichtbij de mensen bent, maar ook doordat een lens met een bredere beeldhoek (groothoeklens) veel meer schwung en diepte aan je beeld geeft. Je voelt als kijker dat je heel dichtbij de mensen en hun emoties bent. Daarbij is het wel prettig als je je als fotograaf op je gemak voelt. Oefen dus met mensen waarmee je vertrouwd bent. Maar wel in situaties waarin wat spontaans gebeurt.
Anticipeer op het gedrag van mensen
Veel acties of gedragingen zie je van tevoren aankomen. Bepaal in zulke gevallen dan ook al van tevoren op welke plek en op welk moment je de foto wilt gaan maken. Zo wilde ik voor een reportage rond Innsbruck graag een luchtige foto maken van iemand die een blad bier uitserveerde. Al bij aankomst op het terras had ik toestemming gevraagd om te fotograferen. Had ik dat niet gedaan, dan had de serveerster beslist anders op me gereageerd. Zo zie je dat ook aan het fotograferen van een spontaan moment enige voorbereiding kan zitten.
Kijk niet door de zoeker of op je schermpje voor de meest spontane foto’s
Voor de meest spontane foto’s kijk je niet door de zoeker. Ook kijk je niet op je schermpje. Zo ben je een persoon die deelneemt en geen ‘afwezige’ fotograaf met een bakbeest van een camera voor zijn gezicht. Je kunt ook gewoon blijven praten. Je zult merken dat mensen dan heel anders reageren. En dat zie je terug in de foto’s. Maar dat vereist wel wat oefening. En wat aanpassingen van je camera-instellingen.
Sta voor spontane beelden altijd klaar met de juiste camera-instellingen
Het ‘voordeel’ van een camera waaraan je niks kan instellen, is dat je altijd klaar bent om te fotograferen. Helaas zal dan ook een deel van de foto’s mislukken doordat je te weinig invloed als fotograaf kunt uitoefenen. Maar we hebben ook gelijk het ‘nadeel’ van een meer geavanceerde camera te pakken: je kunt je helemaal verliezen in het scherpstellen en het instellen van het apparaat. Ondertussen is dat spontane moment natuurlijk allang voorbij. De oplossing: van tevoren je camera voorbereiden op snelle actie. Zo gaat er geen kostbare tijd verloren als het moment zich aandient. In deel 2 van deze blog ga ik dieper in op de camera-instellingen die je kunt gebruiken voor snapshots en snelle vormen van fotografie. Alvast enkele tips: zorg voor wat scherptediepte, een snelle sluitertijd en zet eventueel je autofocus uit als je die te langzaam vindt werken.
Snelle camera-instellingen werken ook voor spontane fotografie van dieren
Natuurlijk, je kunt prachtige portretten van dieren schieten. Van exotische dieren in dierentuin, of gewoon van je eigen huisdier thuis. Maar dan moet het beest wel stilzitten. Ooit geprobeerd uitgelaten honden van dichtbij te fotograferen? Terwijl ze spelen, of hard achter elkaar aan rennen? Met de camera-instellingen voor spontane fotografie van mensen gaat het wel lukken. Vind je het leuk om een dag op stap te zijn en (ook) deze kunst samen met me te leren en te oefenen? Ga dan mee met de workshop Verval en graffiti langs het IJ in Amsterdam.
Op fotoreis en (ook) spontane shots oefenen:
Is deel 2 van deze blog met de camera-instellingen ergens te vinden? Alvast bedankt!
Nee nog niet, een goede reminder om deze blog te schrijven. Groet, Lex!