Online fotografie cursussen

Leer stap-voor-stap nieuwe technieken en verhoog je creativiteit met de online cursussen fotografie van Fotowandelaars. De online-fotocursussen bestaan uit een serie van 6 online video-bijeenkomsten over een Zoom-verbinding. Je digitale fotografieklas telt maximaal 6 cursisten. De lesbijeenkomsten zijn om de 2 of 3 weken.

Wat heb je nodig om een online cursus fotografie te volgen?

Behalve een camera heb je óf een computer, óf een laptop, óf een tablet óf eventueel een smartphone nodig om een van de online-fotocursussen te volgen. Op al deze apparaten is het mogelijk om de gratis Zoom-applicatie te installeren. Ook tijdelijk. Ingewikkeld is het niet, maar als je de een online fotocursus gaat volgen, krijg je instructie voor het installeren van het Zoom-programma.

Hoe zien de lessen van de online fotocursussen eruit?

Of je nou de online fotocursus macrofotografie of online creatieve technieken volgt, elke les bestaat uit drie delen: een fotobespreking van de foto’s uit de vorige foto-opdracht, een online-presentatie over een nieuw fotografisch (deel)onderwerp en uitleg van de volgende foto-opdracht.

Heldere online-presentaties met stap-voor-stap uitleg

Elke online-les krijg je een heldere presentatie over een nieuw fotografisch (deel)onderwerp. Met stap-voor-stap uitleg, duidelijke powerpointsheets en veel illustrerend fotomateriaal. Zo krijg je duidelijk uitgelegd waar je rekening mee moet houden als je een bepaald type foto wilt maken. Het beeldmateriaal kan je ook inspireren om als fotograaf zelf nieuwe wegen te verkennen.

Voorbeelden van lesmateriaal uit de online fotografie cursus Creatieve Technieken
Voorbeelden van lesmateriaal uit de online fotografie cursus Creatieve Technieken

Inspirerende en leerzame foto-opdrachten voor binnen en buiten

Aan het eind van de digitale les krijg je uitleg over de foto-opdracht. Zo kun thuis (of buiten) zélf technieken oefenen en zélf creatieve mogelijkheden verkennen. De meeste foto-opdrachten kun je zowel binnen als buiten uitvoeren. Je kunt de opdracht dus ook gebruiken om lekker een dagje naar buiten te gaan. Is het slecht weer, of wil je graag binnen je opdracht uitvoeren, dan kan dat meestal ook. Een dag voor aanvang lever je de resultaten van je foto-opdracht in voor de fotobespreking in de volgende les.

presentatiesheets uit de online fotografie cursus macrofotografie
Twee presentatiesheets uit de online fotografie cursus Macrofotografie

Thuis alles nog eens nalezen in de tutorial

Na afloop van elke online-fotoles krijg je een tutorial opgestuurd in pdf-formaat. Zo kun je achteraf alles wat aan bod is gekomen nog eens rustig nalezen en laten indalen. Erg handig voor het uitvoeren van de opdracht, of als naslagwerk als de fotocursus is afgelopen. Je kunt de pdf ook op je telefoon zetten, zo heb je de tutorial altijd bij de hand. Voordeel van de tutorial is ook dat je niet hoeft ‘mee te schrijven’ tijdens de les. Zo kun je de volle aandacht bij de presentatie houden.

Online-fotocursussen met online-fotobesprekingen

Een fotobespreking bij Fotowandelaars is nooit een wedstrijd. De online fotobespreking is bedoeld om elkaar te inspireren, om elkaar beter te maken in de fotografie en je passie voor de fotografie te delen. En dat geldt natuurlijk ook voor de cursusleider. De ene keer krijg je een technische handreiking, de andere keer denkt iemand mee – dat kan zowel een cursusgenoot als de cursusleider zijn – mee over een alternatieve aanpak om een foto te maken. Zo ontdek je spelenderwijs nieuwe creatieve mogelijkheden. Zaken als scherpte, belichting, lichtrichting, contrastomvang, ruis, compositie en gebruik van het diafragma komen vaak vanzelf aan bod, soms ook doordat er een vraag wordt gesteld.

Hoe goed moet ik kunnen fotograferen om mee te doen aan een online cursus fotografie?

Je haalt het meest uit de online-fotocursussen als je beginner-af bent. Je kunt gevorderd fotograaf zijn, lichtgevorderd of een vergevorderd fotograaf om deel te nemen aan de cursussen. Als lichtgevorde fotograaf kun je veel opsteken tijdens een cursus, ook in fototechnisch opzicht. Vergevorderde fotografen kunnen op hun beurt weer geïnspireerd worden door minder gevorderde fotografen.

Waarom zijn de online fotografie cursussen in de winter?

De praktijk heeft geleerd dat de meeste fotografen vooral in de wintermaanden de online fotografie cursussen willen volgen. In de lente en het zomerseizoen willen de meesten niet zo graag een avond achter de computer ‘opofferen’. In de winter, als het buiten toch donker is, is het juist een heel fijne en leerzame manier om met fotografie bezig te zijn. Ook met macrofotografie, want er zijn in de winter veel meer onderwerpen om in detail te fotografen dan je zou verwachten.

collage van twee macrofoto's met ijs die in de winter gemaakt zijn tijdens de online cursus macrofotografie
Ook in de winter kun je prachtige macrofoto’s maken. En het voordeel is, dat je de volgende lente goed beslagen ten ijs komt!

Reviews van deelnemers aan online-fotocursussen

‘Wat een verrassende cursus macrofotografie! En wat heerlijk om in de wintermaanden op pad gestuurd te worden met foto-opdrachten. Bij macrofotografie dacht ik – onterecht – vooral aan het vastleggen van bloemen en planten, en kleine friemeldiertjes. Maar door de cursus leerde ik veel breder te kijken en kwam tot onverwachte onderwerpen als steigerbuizen en Chinese kool! De opdrachten waren telkens een uitdaging, soms werd het niet waar ik op hoopte, maar veel vaker was ik trots op het resultaat. En had ik – dankzij de uitleg van Lex – ook weer het een en ander aan techniek opgestoken. Ook keek ik elke week uit naar de foto’s van mijn medecursisten. Die zorgden weer voor nieuwe inspiratie. Voor de cursus was ik nog niet echt dikke vrienden met mijn macrolens, maar dankzij deze workshop ga ik ‘m zeker vaker gebruiken.’
Margo

‘Er valt veel meer te doen met macro dan ik dacht, dat is me duidelijk geworden dankzij deze workshop. Dat het online plaats vindt, is geen enkel bezwaar. Op zijn eigen ontspannen manier stelt Lex de belangrijkste aspecten van macrofotografie uitgebreid aan de orde. Vervolgens ga je zelf aan de slag met inspirerende opdrachten. De feedback op mijn foto’s heeft me geholpen bewustere keuzes te maken bij het fotograferen. Verder is het heel leuk om te zien wat de andere cursisten hebben gedaan met de opdrachten. Ook hun creativiteit werkt aanstekelijk!’
Kees

‘Een leuke workshop waar je de basis van macrofotografie door de systematische opzet goed leert. Het online bespreken van de opdrachten en daarna weer een opdracht voor de volgende bijeenkomst voorbespreken werkte goed. Het niet echt samen fotograferen en ter plekke feedback kunnen krijgen was een gemis maar gezien de Corona maatregelen was het prettig om op deze manier toch aan de slag te kunnen en ik heb veel geleerd.’
Mieke van der Schoot

Deel dit met je fotovrienden

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!