Het gouden uurtje

de ruïnes van de Griekse Tempel van Apollo tijdens het gouden uurtje op het schiereiland Ortigia

Het gouden uurtje, veel fotografen zijn er dol op. De zon staat laag, de kleuren zijn warm en het licht is vaak zacht. Ideaal licht voor liefhebbers van romantische fotografie. Maar ook dierenfotografen, landschapsfotografen en reisfotografen weten het gouden uurtje te waarderen.

Tweemaal per dag een gulden gloed

Is er weinig of geen bewolking, dan zijn er twee gouden uurtjes per dag zijn. Zowel in het uur na zonsopkomst als het uur voor zonsondergang zet de zon de wereld in een gulden gloed. Alles wat wordt beschenen krijgt een gouden glans. Het zachte, rood-oranje schijnsel is licht dat bij uitstek flatteert. Oneffenheden in de huid worden verdoezeld, rimpels worden verzacht.

Een bronzen beeld krijgt tijdens het gouden uurtje een gulden gloed, Ortigia, Sicilië.
Een barokke bronzen beeld van Diana, godin van de jacht, krijgt tijdens het gouden uurtje een gulden gloed, Ortigia, Sicilië.

Witbalans op warm 

Wil je deze warme gloed met je camera vastleggen, vergeet dan vooral niet de witbalans van de stand automatisch af te halen. Kies een warme stand als bewolkt of zelfs schaduw om de gulden gloed nog eens extra te benadrukken na zonsopkomst of voor zonsondergang.

Het gouden uurtje op reis

Ben je op reis, dan bezoek je vaak voor jou onbekende plekken. Het gouden uurtje kan je dan overvallen met zijn schoonheid, wat voor een fotograaf best stressvol kan zijn. Vooral met wat bewolking aan de horizon is het ideale gouden-uurtjeslicht soms maar van zeer korte duur. Het is dan de kunst om toch rustig te blijven en goed te kijken wat het beste standpunt is.

Kokerboom in Zuid-Namibië gefotografeerd met zijlicht tijdens het gouden uurtje
Het licht verandert snel tijdens het gouden uurtje, zeker als je dichter bij de evenaar bent. Fish River Canyon, Namibië

Het gouden uurtje is veranderlijk

Ben je in de gelegenheid een volgende dag terug te komen om een gemiste foto alsnog te maken, dan is succes niet gegarandeerd. Het gouden uurtje is namelijk nogal veranderlijk. Drijft er iets vochtiger lucht binnen, dan heb je kans dat mist je gouden ochtenduurtje zal bederven. Een andere keer geven ochtendnevels juist weer een prachtig effect. Lichte sluierbewolking, woestijnstof en met de wind meegevoerde rook kunnen het uurtje na zonsopkomst of voor zonsondergang heel andere kleuren en contrasten geven dan de dag ervoor.

Het gouden uurtje in Zuid-Europa

Ben je in de droge periode in Zuid-Europa, dan rijgen de wolkenloze gouden uurtjes zich vaak aaneen. Tijdens wolkenloze gouden uurtjes heb je wat meer tijd om onderwerp, locatie en standpunt uit te zoeken. Zoals op Ortigia, het schiereiland van de Siciliaanse stad Siracusa. Zelfs in de maanden maart en oktober heb ik Ortigia alleen maar bij helder weer gezien. Het gouden uurtje op Ortigia is inmiddels dan ook een vast onderdeel geworden van de fotoreis naar Sicilië.

Landschapsfotografie tijdens het gouden uurtje

Is de zon nog maar net op, of gaat de zon bijna onder, dan zijn de schaduwen extreem lang. Wat dramatische effecten kan geven bij landschapsfotografie. Let daarbij goed op de lichtrichting. Kies je voor licht van opzij, dan krijgen objecten een krachtige schaduwzijde, vooral bij een heldere atmosfeer. Zijn de schaduwen je te zwaar, dan kun je het licht ook meer van (schuin) achter laten komen. Maar je kunt landschappen tijdens het gouden uurtje ook in tegenlicht fotograferen. Hoe warm van toon je je landschapsfoto’s wilt hebben, regel je met je witbalans. Fotografeer je in RAW, dan kun je de kleur achteraf beter corrigeren dan bij een opname in JPG-formaat.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!