Fotoreis Piemonte – groepsreis

Fotograferen, wandelen en genieten in Noord-Italië

Dat fotograferen, genieten en wandelen een gelukzalige drie-eenheid kunnen vormen bewijst deze fotoreis naar de Piemonte. Niet te versmaden elementen in deze groepsreis (6 deelnemers) vormen de twintigste-eeuwse architectuur van het Nieuwe Bouwen bij de voormalige Olivetti-fabrieken, urbexlocaties op het platteland en ontspannen fotowandelingen tussen de loofbossen en wijngaarden van de Langhe. En natuurlijk bezoeken we prachtige provinciestadjes als Alba, Asti, Vercelli en Acqui Terme met de camera.

Lucht en ruimte met een kleine groep van 6 fotografen

Met 1-persoonskamers in een groot buitenhuis en maximaal 6 deelnemers in de 9-persoons minibus is de reis zo opgezet dat je overal genoeg bewegingsvrijheid en lucht hebt. Ben je naast fotograaf ook levensgenieter, dan kom je helemaal aan je trekken deze reis, want we gaan ook echt op zijn Italiaans lunchen met heerlijke streekgerechten in authentieke osteria’s.

Geen reizen of workshops gevonden

Soorten fotografie tijdens de fotoreis naar Piemonte

  • Urbexfotografie op het Piemontese platteland
  • Available light fotografie & Nachtfotografie
  • Architectuurfotografie (romaans, gotisch,post-industrieel en 20ste-eeuws)
  • Landschapsfotografie (wijngaarden, bossen, velden en stadslandschappen)
  • Straatfotografie (in Italiaanse stadjes als Acqui Terme en Asti)
  • Fotografie op de markt (in Alba)

Logeren op een agriturismo en in een kloosterhotel

Tijdens deze fotoreis logeren we de eerste twee nachten in een kloosterhotel. Daarna verhuizen we voor vijf nachten naar een agriturismo tussen de loofbossen en wijngaarden. We logeren er in een groot eigen huis met zwembad waar iedereen een eigen slaapkamer heeft.

agriturismo in Piemonte met zwembad, oleanders, een ezel
De agriturismo in Piemonte waar we vijf nachten verblijven tijdens de fotoreis

Genieten van de Piemontese keuken

Piemonte, land van het goede rijke leven aan de voet van de Alpen. Land van Fiat, Olivetti en Ferrero. Land van hazelnoten, truffels, rijst en fantastische wijnen. We gaan niet alleen fotograferen en ontspannen fotowandelen, we gaan ook van de beroemde Piemontese keuken genieten. En wat voor dieet je ook volgt, je komt altijd aan je trekken. Ook als je vega eet, want net als veel andere regionale keukens in Italië kent de keuken van de Piemonte fantastische gerechten met groenten en paddenstoelen. Kun je niet kiezen tussen vis en vlees, dan begin je met vitello tonnato. Piemonte is immers de bakermat van dit heerlijke voorgerecht.

Gerechten uit de Piemonte (v.l.n.r.): antipasti, agnolotti del plin al tovagliolo, tagliolini met zwaardvis, vitello tonnato, dessert met 13 lokale kaasjes, semifreddo met hazelnoten, fegatini, schotel met funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en linguine al ragù di maiale. (Alle deze gerechten zijn in september 2021 door ons gegeten en gefotografeerd in de Piemonte tijdens de verkenning van de fotoreis)
Gerechten uit de Piemonte (v.l.n.r.): antipasti, agnolotti del plin al tovagliolo, tagliolini met zwaardvis, vitello tonnato, dessert met 13 lokale kaasjes, semifreddo met hazelnoten, fegatini, schotel met funghi porcini (eekhoorntjesbrood) en linguine al ragù di maiale. (Alle deze gerechten zijn in september 2021 door ons gegeten en gefotografeerd in de Piemonte tijdens de verkenning van de fotoreis)

Dagprogramma van de fotoreis naar Piemonte

Dag 1 – Aankomst in kloosterhotel

Vanaf het vliegveld in Turijn rijden we met de minibus in een klein uur naar ons hotel bij de rivier de Po. Het is gevestigd in een voormalig klooster en het heeft een eigen tuin en een terras. In de avond genieten we voor het eerst van de Piemontese keuken in het bijbehorende restaurant.

Dag 2 – Olivetti en post-industriële architectuur in Ivrea

Vandaag gaan we met de minibus naar het Ivrea voor een bijzondere fotografiedag in een post-industriële omgeving met prachtige midtwintigste-eeuwse architectuur. Het aan de voet van de Alpen gelegen stadje is de bakermat van Olivetti, het typemachine, rekenapparaat en computerbedrijf dat zijn tijd ver vooruit was en IBM naar de kroon stak. Vooral de zeer ideaslistische en charismatische Adriano Olivetti, zoon van oprichter Camillo, heeft zijn sporen nagelaten in Ivrea. Al in de jaren veertig schiep hij lucht, ruimte en licht voor de arbeiders, gaf hij vrouwen 9 maanden zwangerschapverlof, en liet hij inspirerende laagbouw neerzetten in Ivrea voor de medewerkers van Olivetti. Het is een prachtige locatie om samen met de camera doorheen te zwerven. Aan het eind van de dag rijden we weer terug naar ons kloosterhotel. Voor het diner bespreken we samen de foto’s in het hotel.

Interieur van de bibliotheek van de voormalige Olivetti-fabriek in Ivrea, een prachtig voorbeeld van het Nieuwe Bouwen
Interieur van de bibliotheek van de voormalige Olivetti-fabriek in Ivrea, een prachtig voorbeeld van het Nieuwe Bouwen

Dag 3 – Urbexfotografie op het platteland en verplaatsing naar de Langhe

Na het ontbijt slaan we onze bagage nog even op in het hotel om urbexfotografie op het platteland te gaan doen. Op een paar spannende locaties, onder andere bij een verlaten kerkhof. In de middag rijden we in anderhalf uur naar de heuvels van de Langhe waar we onze intrek nemen in ons grote huis tussen de wijngaarden. In de avond bespreken we de foto’s die we vandaag gemaakt hebben.

collage van drie urbexfoto's op het platteland van Piemonte genomen op een verlaten begraafplaats met klimop en in een vervallen kerk.
Collage van drie urbexfoto’s op het platteland van Piemonte tijdens de fotoreis naar Piemonte

Dag 4 – Wijnboerderij fotograferen, wijnwandelen en het stadje Acqui Terme

Onze eerste volle dag in de Langhe gebruiken we om een wijnboerderij in beeld te brengen, een korte wandeling door de velden te maken, en het stadje Acqui Terme te bezoeken. In een authentieke osteria genieten we van streekproducten van de Piemonte. Aan het eind van de dag kunnen we wat luieren bij het zwembad.

Kerk in Cessole, een dorp in de Piemonte tussen Alba, Asti en Acqui Terme
Kerk in Cessole, een dorp in de Piemonte tussen Alba, Asti en Acqui Terme

Dag 5 – Fotowandelen door de heuvels en lunch in Piemontese kloostervesting

Vandaag nemen we de tijd om de paadjes en weggetjes in de omgeving te verkennen. Om van het platteland, de wijngaarden en de loofbossen te genieten. Halverwege de dag lopen we een middeleeuws vestingdorp binnen dat duizend jaar geleden begon als Benedictijner klooster. We schuiven er aan voor een Piemontese lunch met overheerlijke, lokale ingrediënten. We hebben een fotobespreking in ons fijne huis met zwembad, ons thuishonk.

Hooirollen op het land in de Italiaanse regio Piemonte met hazelnoot takken op de voorgrond
In de maand september liggen de hooirollen op het land in de Piemonte

Dag 6 – Boerenstreekmarkt in witte truffelstad Alba

Na een heerlijk ontbijt gaan we naar Alba om te fotograferen op de boerenstreekmarkt. Op de hele markt is vrijwel geen worst, kaas of wijn te vinden die niet lokaal geproduceerd is. Dé kans dus om ons eens helemaal onder te dompelen in alles wat er rond Alba geteeld, gekweekt en verwerkt wordt. En natuurlijk kopen we een lekkere mand in om later in ons huis te verorberen. We genieten op zijn Italiaans van een lunch in een osteria, waar we kunnen kiezen uit verschillende streekgerechten. In de tweede van de dag maken we een lichte fotowandeling in de omgeving. In de avond bekijken we gezamenlijk wat de ‘foto-oogst’ van de dag is.

Dag 7 – Barbera en barbaren uit Asti

Het moet even tot ons doordringen, maar als we in Asti uit de minibus stappen kijken we aan tegen een heus fallussymbool. Het is gebouwd in de fascistische periode, halverwege de jaren dertig. Opgericht om te intimideren, fascinerend om te fotograferen. Daarna trekken we met onze camera verder, op zoek naar de bakstenen kerken en torens die al in de Romeinse tijd werden opgetrokken. In de namiddag hebben we vast nog wel even tijd om een wijnproeverij binnen te lopen om een paar beroemde wijnen te proberen zoals de Barbera’d Asti en de Moscato d’Asti. In de vooravond bespreken we voor de laatste keer deze reis de foto’s.

Het Ex Casa del Fascio (1934-35), tegenwoordig het provinciehuis in Asti is een voorbeeld van Fascitische architectuur in Italië uit de jaren dertig
Het ex casa del fascio in Asti uit de jaren dertig is tegenwoordig het provinciehuis.

Dag 8 – Terugreis vanuit Turijn

Aan alles komt een einde, helaas ook aan deze fotoreis in de Piemonte. Met de minibus rijden we naar het vliegveld van Turijn voor onze vlucht terug.

Prijs, praktische informatie en boeken

Prijs, het boekingsformulier en verdere informatie over deze fotoreis:

Geen reizen of workshops gevonden

Boek flexibel: neem een optie

Misschien ben je op dit moment huiverig om de fotoreis naar Piemonte te boeken. Gelukkig kun je ook een optie nemen. Deze mogelijkheid kun je kiezen door de oranje knop ‘optie te kiezen (naast de oranje knop ‘boeken’). Voor een optie van 3 maanden betaal je € 25.

Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!