Fotograferen met licht in de rug

Bij fotograferen met licht in de rug dekt het onderwerp zijn eigen schaduw exact af. Daardoor missen foto’s met licht van achter de camera vaak diepte. Maar daar kun je als fotograaf wat aan doen! In deze blog lees je hoe dit soort foto’s meer dieptewerking kunt meegeven.

Zon in de rug geeft platte foto’s

Met de lichtbron precies in de rug dekt je onderwerp voor de camera zijn eigen schaduw precies af. Dit komt de dieptewerking in je foto niet bepaald ten goede. Foto’s die genomen zijn met het licht in de rug ogen doorgaans dan ook plat. Wel kunnen objecten van achter de camera hun schaduw vooruit werpen in het beeld, inclusief de schaduw van de fotograaf zelf.

Boothuis gefotografeerd met het licht in de rug. Er is geen schaduwwerking in het beeld.
Licht in de rug geeft alleen schaduwwerking van achter de camera

Diepte toevoegen met licht in de rug

Toch kun je met licht van achter de camera wat dieptewerking toevoegen als fotograaf. Wat ik laat zien aan de hand van onderstaand beeld met uitkijkende hond. Het is een foto die ik in 1996 in Zuid-Namibië heb genomen bij lage zonnestand.

Hond kijkt uit over canyonlandschap in Namibië, met licht in de rug.

Het platte karakter van licht in de rug is goed te zien aan de kokerboom, die zijn eigen schaduw exact afdekt. Hierdoor lijkt de kokerboom aan de bodem vast te plakken.  De hond wordt door het overdreven perspectief van de groothoeklens al wat meer van opzij belicht, waardoor al iets meer diepte wordt gesuggereerd. Vooral door de diagonale schaduw van de poten. De dieptewerking van het beeld wordt ‘gered’ door de zware schaduw van de bergrand, de wolkenlucht (die ook hun schaduw werpen) en het feit dat het beeld een duidelijke voorgrond en achtergrond heeft. Ook helpt het dat je met de hond meekijkt over het landschap.

Bijdraaien geeft meer diepte

Door een klein beetje te draaien, krijg je al een klein schaduwrandje waardoor de dieptewerking toeneemt. Draai je nog wat verder door, dan komt het licht van schuin achter. Roteer je nog wat verder om je as, dan kom je in de zone dat je van zijlicht spreekt. De dieptewerking neemt bij dit draaien steeds verder toe, en de schaduwpartijen worden steeds groter en zwaarder.

Foto genomen met licht in de rug tijdens het gouden uurtje in een haven aan de Oostzeekust
Iets bijdraaien bij licht in de rug  zorgt al voor meer schaduwwerking en diepte
Bijdraaien geeft al wat schaduwwerking als het licht van achter de camera komt
Het effect van iets bijdraaien met licht in de rug

Minimale textuur met licht in de rug

Ook op detailniveau wordt je foto zeer plat als je het licht precies van achter laat komen. Holtes en oneffenheden worden egaal belicht zonder enige schaduw werking. Daarom is licht vanuit de rug ongeschikt om textuur van materialen uit te beelden. Gebruik daarvoor liever strijklicht van opzij.

Maximale kleurverzadiging met licht in de rug

Wel is de kleurverzadiging maximaal als je fotografeert met licht in de rug. Daarom komen de warme kleuren tijdens het gouden uurtje voor zonsondergang (of na zonsopgang) ook zo goed uit als je de zon achter je houdt. Precies achter je is wel wat saai, dus meestal is het beter om wel wat schaduwen toe te laten in je foto door iets te draaien. Hoe meer je naar de zon toedraait, hoe minder intensief de kleuren vervolgens worden. Totdat je bij (fel) tegenlicht bijna een zwart-witsfeer ontstaat.

Foto genomen met licht in de rug van een wandelaar die kijkt in de Avla-canyon in Cappadocië
Licht in de rug geeft verzadigde kleuren, zeker tijdens het gouden uurtje.

Zon in de rug als advies

‘Houd de zon in de rug als je een foto maakt’, een advies dat je vroeger nogal eens kreeg als je een camera in de winkel kocht. Waarom men dit vaak deed? Met licht in de rug zijn contrasten goed weer te geven, worden details niet verborgen in zware schaduwpartijen en heb je geen last van overstraling van een in je lens schijnende zon. De foto ‘mislukte’ dan niet zo snel. Dat de foto dan vaak saai wordt, werd op de koop toegenomen. Nu camera’s met helder glas gemeengoed zijn geworden, hoef je de zon niet meer per se buiten beeld te laten.

Flitsen vanaf de camera

Zet je je flitser op de flitsschoen van je camera, of gebruik je een ingebouwde flitser, dan valt het licht ook recht op je onderwerp. Je fotografeert dan zonder schaduwwerking, net zoals bij licht in de rug. Ook dan wordt je foto plat, wat hieronder goed bij de foto met de zogende kat te zien is. Door de flitser van de camera af te halen, en wat schuin te richten op je onderwerp krijg je wel dieptewerking. Het licht wordt nog mooier als je het flitslicht maakt door op een witte doek te flitsen.

Zwart-witte kat zoogt twee kittens. Het flitslicht geeft een nogal platte foto met weinig dieptewerking
Flitsen vanaf de camera geeft vlak licht

Conclusies

Fotografeer je met licht in de rug dan kun je je foto minder plat maken door iets bij te draaien. Ook helpt het om een duidelijke voorgrond op te nemen in je foto. Staat de zon laag, dan kun je ook vooruitgeworpen schaduwen van grote objecten als bergen en canyonranden in je foto betrekken.

Meer weten of fotografie en licht?

Wil je meer leren over fotografie en lichtwerking? En een week lang onder leiding van een professionele buitenfotograaf lekker op reis en fotograferen? De volgende fotoreizen van Fotowandelaars staan op stapel:

Serie blogs over licht en lichtrichting

Deze blog is onderdeel van een serie blogs over licht en lichtrichting in de fotografie. Met onderwerpen als tegenlicht, zijlicht en licht in de rug.

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!