Fotograferen met lef – (mee)bewegen met langere sluitertijden
Het is een van de leukste dingen om te doen in de fotografie; (mee)bewegen met wat langere sluitertijden. En dan bedoel ik langere sluitertijden dan je gewend zult zijn om scherp te fotograferen. Maar waarom zou je dat doen, en wat voor soort beelden kun je dan verwachten?
Geef je foto vaart met bewegingsstrepen
Als je onderwerp veel snelheid heeft, kun je het bevriezen door een zeer korte sluitertijd te gebruiken of zeer kort te flitsen. Haarscherp spatten de druppels van het door de bokshandschoen ingedeukte gezicht af. Indrukwekkend, zeker, en vaak ook fascinerend. Maar het beeld staat volkomen stil, alsof de tijd voor eeuwig tot stilstand is gekomen. Fout? Nee, zeker niet. Maar het is ook spannend en interessant om juist de andere kant op te gaan. Die van de wat langere sluitertijden. Dan maak je je beeld veel plastischer en levendiger. Met bewegingsstrepen die vaak veel snelheid, dynamiek en vaart geven aan je foto. Het is niet voor niets dat figuurtjes in stripboeken bijna altijd met bewegingsstrepen worden afgebeeld als ze weer eens een razendsnelle actie hebben uitgevoerd. Alsof hun lichaam sneller is dan de tekenaar en de afbeelding op papier kunnen uitbeelden. En wat dacht je van logo’s van snelle bedrijven als koeriersdiensten? Maar al te vaak wordt snelheid gesuggereerd door bewegingsstrepen te gebruiken, ook bij afkortingen met letters. Zoef, zoef, wij zijn de allersnelste!
De basistechniek – met je camera meetrekken met je bewegende onderwerp
De basistechniek is meebewegen met de camera. Met dezelfde snelheid als de snelheid van je onderwerp. Je volgt je onderwerp dus (alleen) met je camera. Zelf meebewegen kan ook wel, maar is veel moeilijker als je moet lopen. Dat gaat er namelijk nogal hobbelig aan toe. Vanaf een fiets of vanuit een auto gaat het beter, maar vaak is dit wat onpraktisch. Waar het om gaat, is het volgende: als je een wat langere sluitertijd gebruikt, bijvoorbeeld 1/20 seconde, en je volgt je voortsnellende onderwerp met je camera door mee te bewegen, dan zul je zien dat je onderwerp mooi scherp wordt en de omgeving wazig wordt afgebeeld. Het onderwerp krijgt als het ware ‘bewegingsstrepen’. Dat komt door de langere sluitertijd die de achtergrond als het ware uitsmeert. Vaak heel fraai, vooral bij felle kleuren. Ook komt je onderwerp mooi los.
Andere bewegingen fotograferen met langere sluitertijden
Maar je kunt nog ontzettend veel meer doen met het fenomeen beweging in de fotografie. Wat dacht je van draaibewegingen? Of van het zelf bewegen met de camera? Het levert spannende beelden op, maar je moet er wel een beetje lef tegenaan gooien. Dúrven te experimenteren, dúrven de absolute scherpte in je beeld los te laten. Ben je er eenmaal aan begonnen, dan raak je er misschien wel aan verslaafd ;-).
Vind je het leuk meer te experimenteren in de fotografie, les te krijgen, fotobesprekingen te krijgen, en ook de resultaten van anderen te zien? Schrijf je dan in voor de Online cursussen Creatieve Technieken. Je kunt me ook een mail sturen naar Lex@fotowandelaars.nl: