Creatieve Technieken: highkey, lowkey, bewegingsfotografie & silhouetten (6 Zoom-avonden)

  • Stap-voor-stap uitleg van highkey-, lowkey-, bewegingsfotografie en silhouetten
  • Om de 2 weken op woensdagavond 8/12, 22/12, 5/01, 19/01, 2/02 en 16/02
  • Met gerichte opdrachten, fotobesprekingen en tutorial
Categorieën:
high key, low key, bewegingsfotografie en silhoutfotografie bij elkaar

Creatieve Technieken: highkey, lowkey, bewegingsfotografie & silhouetten (6 Zoom-avonden)

Wanneer? 08 dec 2021 - 16 feb 2022
Aantal deelnemers 3-6
Plaatsen beschikbaar 6
Prijs € 295

Boeken

Focus

Maak andere foto’s met creatieve technieken

Stap-voor-stap technieken aanleren om andere foto’s te maken dan je gewend bent. Dat is de insteek van deze nieuwe online-cursus highkey, lowkey en beweging. Leer situaties herkennen waar je de techniek van highkey-, lowkey-, bewegings- en silhoutfotografie kunt gebruiken voor meer variatie en speelsheid in je fotografie en sprekende resultaten.

In 6 online video-bijeenkomsten over een Zoom-verbinding krijg je elke keer een heldere presentatie over een nieuw onderwerp en een inspirerende opdracht. De ingeleverde foto’s uit de opdracht worden elke les uitgebreid besproken.

Wil je naderhand nog eens nalezen wat er in de lessen is verteld, dan kan dat in de bij deze fotografiecursus behorende tutorial in pdf-formaat.

Reviews

Programma

Opbouw online cursus creatieve technieken

6 woensdagavonden van 19.30 – 21.15

Les 1: Highkey fotografie met lichte onderwerpen (woensdag 8 december)

Highkey-foto’s – beelden waar vooral lichte tinten in voorkomen – hebben een geheel eigen sfeer. Maar hoe maak je dit soort highkey-foto’s, en wat moet je doen om ze zo mooi licht van toon te krijgen?  In deze eerste les kun je daar alles over horen. Én zien. Na de les heb je twee weken de tijd om zelf met een opdracht aan de slag te gaan.

Les 2: Lowkey fotografie met donkere onderwerpen (woensdag 22 december)

Na de bespreking van de foto’s uit de opdracht krijg je in deze les alle ins en outs te horen over de tegenpool van de highkey-foto: het lowkey-beeld. In lowkey-foto’s komen vooral zware, zwarte tonen voor, waardoor ze vaak een enorme kracht uitstralen. In een presentatie legt Lex uit hoe je de beelden kunt maken en hoe je het resultaat kunt versterken. Tijdens de opname en in de nabewerking. Tot slot krijg je weer een nieuwe opdracht mee.

Les 3: Beweging fotografen: meetrekken en meer (woensdag 5 januari)

Spelen en experimenteren staan aan de basis van het fotograferen van beweging. Daarbij helpt het wel als je op weg wordt geholpen met een aantal belangrijke tips en aanwijzingen. Want waar moet je allemaal rekening mee houden als je het louter bevriezen van de werkelijkheid gaat loslaten?

Les 4: Beweging fotografen deel 2:  (woensdag 19 januari)

In deze les bespreken we de resultaten van het meetrekken met een langere sluitertijd. Daarna gaan we een stap verder. In deze les zul je zien dat naast het in rechte lijn meetrekken met een onderwerp, er nog veel meer valt te ontdekken in de ‘bewegingsfotografie’. Na de presentatie deelt Lex een nieuwe opdracht uit.

Les 5: Silhouetten fotograferen, belichting en contrast (woensdag 2 februari)

In deze les gaan we uitgebreid aan de slag met silhouetten en contrasten. Wanneer besluit je eens alle details uit een onderwerp weg te laten en het te reduceren tot een gitzwart silhouet? In deze les ga je op zoek naar het antwoord. En natuurlijk bespreken we de opdrachtfoto’s over beweging van de vorige keer.

Les 6: Eindbespreking (woensdag 16 februari)

In deze laatste les bespreken we de silhouet- en contrastfoto’s van les 5 en evalueren we kort de cursus. We sluiten af met een vooruitblik op nog meer creatieve technieken.

Praktische Informatie

Voor deze online-cursus is het nodig dat je de belichting van je camera zelf kunt beïnvloeden. Je moet dus meer of minder licht kunnen geven dan de volautomatische lichtmeting van de camera aangeeft. Dit kan op de handmatige programmastand M (manual) of door de plus-min-knop (de belichtingscompensatieknop) te gebruiken.

Voor het fotograferen van beweging met langere sluitertijden moet je de belichting kunnen verlengen met een ND-filter, een neutraal densiteitsfilter. Deze neutraal grijze filters zijn er in verschillende sterktes. Kies een filter dat ongeveer 5 stops licht wegneemt.

Prijs

€ 295
  • 6 online lessen met presentaties
  • Fotobesprekingen en inspirerende opdrachten
  • Tutorial

Begeleiding

Niveau

De online cursus met praktijkopdrachten is geschikt voor lichtgevorderde en gevorderde fotografen. Lichtgevorderde fotografen moeten wel bereid zijn om van de automatische programmastand op hun camera af te wijken.

Bijzonderheden