Workshops dierenfotografie

Wat is een goede dierenfoto?

Wat is het geheim van een goede dierenfoto? Wat maakt een dierenfoto interessant? In de fotoworkshop dierenfotografie ga op zoek naar de antwoorden op deze vragen. En natuurlijk kijken we ook naar de techniek. Welke camera-instellingen kun je het best gebruiken, en hoe zorg je ervoor dat de scherpte precies goed ligt in je dierenfoto’s. De volgende workshops dierenfotografie zijn nu ingepland:  

Geen reizen of workshops gevonden

1) Techniek van dierenfotografie

Is mijn dierenfoto scherp op het juiste punt?

Dierenfotografie is niet de gemakkelijkste soort fotografie, vandaar dat we in de workshop als eerste aandacht aan de techniek besteden. Doordat je vaak met een telelens fotografeert, heb je maar weinig scherptediepte, waardoor de scherpte al snel verkeerd komt te liggen en die starende panterogen helaas net uit focus zijn. Vooral zonde als het moment zich niet meer herhaalt of het dier ervandoor gaat. Een ander probleem is de trillingsonscherpte met een telelens. Want hoe langer de lens, hoe sneller je foto onscherp wordt door ongewild gebibber van je handen.

Camera-instellingen tijdens de workshop dierenfotografie

Gelukkig kun je veel verhelpen door de juiste camera-instellingen te gebruiken., In de workshop dierenfotografie gaan we er allemaal naar kijken. Welke autofocusmogelijkheden biedt je camera? Hoe hoog wil je bij jou camera met de lichtgevoeligheid (de ISO-waarde) gaan? Heb je de techniek al onder de knie, dan verleggen we de aandacht naar de inhoudelijke en esthetische kant van je dierenfotografie.

De rol van emotie in dierenfotografie

Emotie en beleving, we worden er elke dag mee overstelpt op sociale media en tv. Emotie ‘mag’ tegenwoordig ook weer in de gedragsbiologie van dieren. ‘Een tijd voor empathie’, ‘Mama’s laatste omhelzing’, zomaar een paar recente boektitels van ‘onze’ wereldberoemde bioloog Frans de Waal. We mogen onszelf weer in een dier verplaatsen. Onszelf herkennen in dieren. Er zijn nogal wat dierenfotografen die emotie als dé sleutel zien tot een goede dierenfoto. En of je het hier nou mee eens bent of niet, als we een menselijke emotie menen herkennen bij een dier, gebeurt er iets in ons hoofd.

Emoties in de dierenfotografie, de grappige pelikaan en de vredig slapende zeeleeuw roepen allerlei gevoelens bij ons op
Een ‘vredig’ slapende zeeleeuw en een ‘guitige’ pelikaan, dieren roepen allerlei emoties bij ons op.

2) De inhoudelijke kant van dierenfotografie

Wat wil je vertellen met je dierenfoto?

Het is altijd een goed idee om na te denken wat je bij mensen wilt oproepen als ze naar je foto kijken. Zeker bij dierenfoto’s. In de workshop dierenfotografie gaan we dan ook met deze vraag aan de slag. Want het is bijna onvermijdelijk dat we onszelf herkennen in dieren, of dat nu terecht is of niet. Zo kunnen we een vogel door wat slordige veren rond zijn kop grappig vinden, terwijl we ook wel weten dat het dier in werkelijkheid niet guitig is. Anderzijds zijn de meesten er wel van overtuigd dat de doodsangst die we zien in de ogen van een prooidier geen verkeerde interpretatie van ons is.

Dieren gefotografeerd in hun leefomgeving

Er is meer dan emotie in de dierenfotografie. Dieren leven ergens, of dat nu in het wild is of in gevangenschap. Over die leefomgeving is heel veel te vertellen met je fotografie. Soms is ook een begeleidende tekst of fotobijschrift nodig om iets uit te leggen aan de kijker, zoals bij onderstaande foto van een zeeleguaan op het Galapagos eiland Isabela. Het beeld is genomen om te laten zien hoe mak de dieren op de archipel zijn. Het is natuurlijk gedrag van de zeeleguanen dat niets met de tegenwoordige aanwezigheid van mensen te maken heeft. Wel met de afwezigheid van vijanden op land.

Op de boardwalk luierende zeeleguaan met een wandelaar op de achtergrond op de Galapagos eilanden
Een zonnende zeeleguaan op het eiland Isabela ligt onverstoorbaar op een wandelpad. Doordat landdieren op de Galapagoseilanden van oudsher nauwelijks vijanden kennen, gaan ze ook niet op de vlucht mensen.

Oefenen met dierenfotografie in de dierentuin en dicht bij huis

Dieren kunnen plotseling bewegen, dat maakt het fotograferen van dieren vaak tot een flinke uitdaging. Zowel qua compositie van het beeld, als qua scherpte. Ook heb je grote kans om momenten te missen. Of je hebt ze wel, maar hopeloos onscherp. Daarom is het een heel goed idee om vooral veel te oefenen met dierenfotografie. Waar dat kan? Bijvoorbeeld in de dierentuin. Of nog simpeler; bij jou in de straat of in het park of bos om de hoek. Het voordeel van een dierentuin is natuurlijk dat je vaak lekker dichtbij kunt komen. Heel fijn als je je eens wilt toeleggen op het maken van een mooi dierenportret. Je kunt natuurlijk ook naar een kinderboerderij gaan, of je huisdier fotograferen. Ben je wat verder, en heb je meer geduld, dan kun je ook eens met je telelens een schuilhut ingaan.

Vuistregels voor dierenfotografie met oudere en moderne camera’s

Natuurlijk er is een aantal vuistregels te geven voor hoe je je camera moet instellen bij dierenfotografie, en die ga je ook zeker te horen krijgen bij de workshops dierenfotografie. Maar je zult misschien al wel gemerkt hebben dat moderne camera’s veel meer mogelijkheden bieden dan camera’s van eerdere generaties. Denk maar aan betere stabilisatiesystemen, betere en snellere autofocussystemen en betere prestaties bij hoge ISO-waarden. Deze ontwikkelingen maken fotograferen bij weinig licht beter mogelijk. Soms zelfs zonder statief. Wat met jouw camera-lenscombinatie mogelijk is, bekijken we in de workshop. Ook ga je beoordelen hoe hoog je met de ISO-waarde wilt gaan. Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lager de beeldkwaliteit nu eenmaal is helaas. Dit kwaliteitsverlies is niet voor elke camera hetzelfde.

Vale gier verzorgt verenkleed in de dierentuin van Amsterdam. In de dierentuin kun je vaak van dichtbij gedragingen van dieren fotograferen.
Vale gier verzorgt verenkleed in de dierentuin van Amsterdam. Deze foto is met een moderne Canon R6 camera genomen met ISO 3200 en de autofocus ingesteld op dierherkenning.

Met Fotowandelaars dieren fotograferen

Heb je zin om onder begeleiding een dagje te stoeien met dierenfotografie in de dierentuin en veel bij te leren? Of zoek je een fotoreis waarin dierenfotografie een belangrijk onderdeel is? De volgende fotoworkshops en fotoreizen zijn nu ingepland:

Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!