Dierenfotografie op reis

Welke camera en lenzen neem je mee als je dierenfotografie op reis wilt doen? En waar moet je op letten als je op safari gaat of dieren vanaf het water gaat fotograferen?

Dierenfotografie op reis vanuit een boot

Een goede manier om dieren in het wild te fotograferen als je op reis bent, is vanaf het water. Veel dieren blijven gewoon in de oeverbegroeiing zitten als je voorbijvaart, zolang je maar niet binnen de vluchtafstand komt. Met een 300mm of 400mm telelens kun je dan vaak al heel mooie dierenfoto’s maken. De makkelijkste en veiligste manier om vanaf het water te fotograferen is in een open boot die niet om kan slaan en waarbij je wat afstand hebt tot het wateroppervlak. In veel natuurgebieden kun je een tour in dit soort boten boeken. Durf je wat meer risico te nemen, of heb je waterdichte fotoapparatuur dan kun je ook vanuit een roeiboot, Zodiac of kano fotograferen. Pas vooral op met zeewater, dikke kans dat je camera er zomaar mee ophoudt als het eroverheen spat, of nog erger, gutst.

Krokodil met opengesperde bek en een groene basilisk bij het water; In een waterrijk land als Costa Rica met veel natuurreservaten kun je veel dieren uitstekend vanuit een boot fotograferen.
In een waterrijk land als Costa Rica met veel natuurreservaten kun je veel dieren uitstekend vanuit een boot fotograferen.
Dierenfotografie vanaf het water gaat veilig en makkelijk vanuit open boten die niet om kunnen slaan. In een kajak kun je maar beter een waterdichte camera gebruiken
Dierenfotografie vanaf het water gaat veilig en makkelijk vanuit open boten die niet om kunnen slaan. In een kajak kun je maar beter een waterdichte camera gebruiken

Dierenfotografie tijdens safarireizen; bonenzak en telezoom mee

Als je op safari gaat, zit je vaak in een open voertuig of in een personenauto. Om goed te kunnen kadreren, is het erg handig om een telezoomlens te hebben, want je mag het voertuig in wildparken niet zonder begeleiding verlaten. Ook een bonenzak is een goed hulpmiddel, vaak handiger dan een statief. Het is een stoffen rechthoekige zak met rits, die je ter plekke vult met een kilo rijst of bonen. Je kunt zo’n bonenzak zelf maken. Pas verder op met stof tijdens safarireizen, zeker als je op onverharde wegen rijdt. Het is zo fijn dat het in allerlei onderdelen van je camera en lenzen gaat zitten. Fotografeer je niet op safari, bewaar je camera en lenzen dan in een luchtdichtafgesloten zak.

Leeuw loopt op een asfaltweg in een natuurpark in Zuid-Afrika en een safarivoertuig met toeristen in het stof. In een open voertuig heb je op safari meer te maken met stof, in een gesloten personenauto kun je alleen door de voorruit fotograferen als een dier recht op je afkomt.
In een open voertuig heb je op safari meer te maken met stof, in een gesloten personenauto kun je alleen door de voorruit fotograferen als een dier recht op je afkomt.

Met Fotowandelaars dieren fotograferen

Wil je onder begeleiding een dag oefenen met dierenfotografie in de dierentuin en veel bijleren? Of zoek je een fotoreis waarin dierenfotografie een belangrijk onderdeel is? De volgende fotoworkshops en fotoreizen zijn nu ingepland:

Geen reizen of workshops gevonden

Full frame camera of crop camera mee op reis?

Fotografeer je vaak dieren ben je toe aan een nieuwe camera. Of heb je thuis de keuze uit een goede crop (APS) camera of en full frame camera, dan moet je een belangrijke afweging maken voor je op reis gaat. Wordt het full frame of de APS-camera? Het nadeel van een iets lagere beeldkwaliteit van een APS-camera wordt grotendeels gecompenseerd doordat je met hetzelfde brandpunt veel dichterbij kunt komen. Dit komt door de verlengingsfactor als je een full frame lens op een APS-camera zet. Deze is afhankelijk van het cameramerk meestal 1,5 of 1,6. Zo wordt een Canon 100-400mm telezoomlens effectief een 160-640mm op een APS-camera. Ook in het macrobereik heb je dit voordeel. Bij dezelfde afbeeldingsmaatstaf, kun je met een APS-sensor verder wegblijven van je schuwe kikkertje of reptiel. Want een 100mm macrolens wordt een 150mm of een 160mm, een stuk meer tele dus.

Macrofotografie van dieren op je fotoreis

Om kleine dieren groot in beeld te krijgen, moet je dichtbij kunnen scherpstellen. Dat gaat het beste met een gespecialiseerde macrolens. Die heb je in verschillende soorten en maten. Vooral voor amfibieën en reptielen is macrolens met een langer brandpunt als 180mm erg geschikt om op reis me te nemen, met name voor een full frame camera. Je komt dan niet zo snel binnen de vluchtafstand van dieren, waardoor ze beter blijven zitten. Nadeel is wel het gewicht, en dat is vaak niet prettig op reis. Maar ook met een (minder zware) 90 of 100mm macrolens kun je mooie dichtopnamen van dieren maken. Ga niet te veel achter de dieren aan, maar bestudeer eerst eens waar ze zich zoals ophouden. Als je dan met je macrolens bij een bloem gaat stilzitten, die veel bezocht wordt, krijg je insecten vaak van heel dichtbij op de foto. Heb je een macrolens, en wil je graag wat bijleren, kijk dan eens naar de onlinecursus macrofotografie van zes lessen. Wil je meer weten over macrofotografie, lees dan de blogs over apparatuur voor macrofotografie en hoe te beginnen met macrofotografie.

Wachten bij een veel bezochte plek loont bij macrofotografie, zowel bij bloemen als bij uitkijkpunten van roofinsecten als waterjuffers
Deel dit met je fotovrienden
BEL ME NU
+
Bel mij!