Met de camera van je smartphone fotograferen heeft zo zijn voordelen. Toegegeven, met smartphone-foto’s haal je niet de hoogsthaalbare fotokwaliteit, maar er is een aantal punten waarop de smartphone elke grotere camera verslaat. Niet alleen is de smartphone de enige camera die je (bijna) altijd bij je hebt, je kunt je ook veel onopvallender mee tussen mensen bewegen dan met een grote camera. Dus of je nu een 100% smartphone-fotograaf bent of een meer ‘klassieke’ fotograaf, zorg vooral dat je vriendjes bent met deze veelzijdige telefooncamera.
De voordelen van fotograferen met je smartphone
1: Foto’s lukken bijna altijd met je telefoon
Elk jaar worden de smartphones slimmer. Beter vaak ook. Je hoeft niet veel van fotografie te weten om toch goed belichte, en scherpe foto’s met je smartphone te maken. En dat komt natuurlijk doordat bijna alles automatisch gaat als je een foto met je smartphone maakt. Ook komt er steeds meer kunstmatige intelligentie in de smartphones, waardoor de camera in je telefoon door beeldherkenningstechnieken bijvoorbeeld automatisch op gezichten kan scherpstellen. Of op een lachend gezicht.
2: Je telefooncamera heb je altijd bij je
Je camera op je telefoon is de enige camera die je (bijna) altijd bij je hebt. En daar zijn ook professionele fotografen soms heel blij mee. Oké, de fotokwaliteit mag dan wel minder zijn dan van een grote camera, de kwaliteit van de foto’s uit de smartphones blijft nog altijd toenemen. En zeker als je in RAW fotografeert, kun je in de nabewerking nog heel veel verbeteren aan je telefoonfoto’s.
3: Smartphones hebben een grote scherptediepte
Als je een foto met je smartphone maakt, is het beeld algauw van voor naar achter scherp, zeker als je het groothoeklensje gebruikt. Dat komt omdat je met een kleine sensor fotografeert. Met een grote camera, die dus ook een grotere sensor heeft, is het vaak heel moeilijk om een foto met zo’n grote scherptediepte te maken. Wil je toch een onscherpe achtergrond in je smartphonefoto, dan kun je dit achteraf met software doen. Dankzij kunstmatige intelligentie met objectherkenning wordt deze software hier steeds beter in. Óf je kiest een stand op je camera die dit al tijdens het fotograferen voor je doet, zoals (vaak) de moderne portretstanden doen.
4: Een smartphone heeft een groot en helder scherm
Het grote, heldere scherm van een smartfoon heeft veel voordelen tijdens het fotograferen. Daarom is het vaak veel makkelijker kadreren met een smartphone dan met een (dure) grotere camera! Als je ook de rasterlijnen aanzet op je telefoonschermpje kun je heel precies dingen recht fotograferen. Zet dan ook de waterpas aan op je schermpje.
5: Met een smartphone val je minder op als fotograaf
Met een grote camera ben je direct herkenbaar als fotograaf. Met een smartphone beweeg je je veel onopvallender tussen de mensen door. Bovendien kan een grote camera intimiderend werken. Wil je dus meer ‘incognito’ fotograferen, probeer het dan eens met de camera op je telefoon.
6: Dichtbij fotograferen met je smartphone gaat verrassend goed
Met de meeste smartphone-camera’s kun je verrassend goede dichtbij-opnames maken. Soms moet je de telefoon op een aparte dichtbijstand (macrostand) zetten (vaak aangegeven met een bloemetjes-icoon). Heeft je camera meerdere lensjes, dan is het soms ook even uitproberen met welk lensje je goed dichtbij kunt scherpstellen. De grote scherptediepte die smartphones hebben, is vaak een voordeel voor dichtbij-opnames.
7: Op je smartphone kun je apps downloaden
Op grote systeemcamera’s en spiegelreflexen heb je nauwelijks invloed op de software van de camera. Op een smartphone is dat heel anders; daar kun je allerlei apps opzetten om beter of handiger mee te fotograferen. Of om foto’s mee na te bewerken. Sommige zijn gratis, andere zijn betaald. Zit er standaard geen foto-app op je telefoon waarmee je in RAW kunt fotograferen, dan kun je er altijd één uit de appstore downloaden.
Workshops smartphone-fotografie
Staat er geen workshop gepland, dan kun je een contactformulier invullen.