Zo verbeter je je reisfotografie – 7 tips

Serveerster met een dienblad vol bier heeft oogcontact met de fotograaf terwijl ze door het beeld loopt. Foto genomen in de bergen rond het Oostenrijkse Innsbruck, Tirol.

Hoe kun je je reisfotografie verbeteren? Hoe zorg je ervoor dat je reisfoto’s niet alleen leuk zijn voor familie en vrienden, maar (juist) ook interessant voor anderen? In deze blog geef ik je een paar essentiële tips.

1 Neem je kennis en interesses mee in je reisfotografie

Het is voor anderen boeiend als jij iets weet te vertellen met je foto’s. Wat hierbij helpt, is je eigen voorkeuren, interesses en kennis te volgen. Een geoloog ziet nu eenmaal heel andere dingen dan een mountainbiker of een bakker. Met jouw specifieke kennis en ervaringen kun je dingen vertellen die voor een ander verborgen blijven. Mooi om hier gebruik van te maken als je op reis bent en fotografeert. Zo kun je verschillende visuele verhalen maken door bijvoorbeeld te focussen op de lokale architectuur, broodbakken of, ik noem maar een dwarsstraat, het verzamelen van geneeskrachtige planten in de bergen.

2 Verdiep je in specifieke onderwerpen op reis

Ben je door iets in je reisland gegrepen, probeer dan meer informatie over je onderwerp in te winnen. Vraag rond en lees zo nodig wat. Door meer kennis te vergaren, kun je je fotoverhaal meer betekenis geven en een serie of documentaire maken. Wie weet wil je in een ander land of gebied wel verder met je onderwerp.

Volg je hart en interesses bij reisfotografie. Italiaanse vrouw in de Sabijnse heuvelen maakt gnocchi met vork en aardappeldeeg uit een streng deeg.
Volg je hart en interesses bij reisfotografie. Op reis in de Sabijnse heuvelen fotografeerde ik het hele proces van het bereiden van gnocchi. Van aardappel tot opgediend gerecht.

3 Ga op zoek naar mooi licht, maar staar je er niet blind op

Overdag kan het licht erg hard zijn, zeker in de zomermaanden en in de tropen. Veel landschapsfotografen prefereren daarom de tijdsperiodes vlak vóór zonsondergang of net na zonsopgang. Ook op reis is het vaak een goed idee om van deze uurtjes gebruik te maken, ook als je niet met landschapsfotografie bezig bent. Ben je op stap in de winter, dan kun je overdag prachtig licht treffen. Maar staar je niet blind op mooi licht, en probeer je ook te bekwamen in het maken van reisfoto’s bij ongunstiger lichtomstandigheden. Want als je rondreist, of bijvoorbeeld een trekking doet, kom je meestal niet terug op een locatie en moet je het doen met het licht dat je hebt. Soms kun je ervoor kiezen de zon (wat meer) in je rug te houden, om al te zware schaduwpartijen en uitgebeten hoge lichten te voorkomen. Zoek af en toe ook naar alternatieven als het licht erg hard is, bijvoorbeeld door in de schaduw te fotograferen. Of probeer wat krapper te belichten en eens met zwarte silhouetten (in de schaduwpartijen) te werken. En natuurlijk kun je schaduwpartijen wat oplichten. Bijvoorbeeld met een flitser, een wit A4’tje (heel handig bij macrofotografie op reis) of iets anders dat licht reflecteert.

Bergwandelaar in silhouet met de machtige Aletschgletsjer op de achtergrond.
Bergwandelaar in silhouet met de Aletschgletsjer op de achtergrond. De foto is midden op de dag genomen, met de bergwandelaar in de schaduw.

INTERMEZZO: Wat is reisfotografie eigenlijk precies?

Het is nog niet zo makkelijk om een sluitende definitie van reisfotografie te geven. Zeker, het is fotografie die je op reis beoefent. En daarmee hebben reisfoto’s overlap met vakantiefoto’s. Maar terwijl bij vakantiefotografie de fotograaf en de vakantiebelevenissen meestal zelf centraal staan, is dat bij reisfotografie vaak niet het geval. Reisfotografie gaat doorgaans over zaken die je onderweg tegenkomt, of die je doelbewust hebt opgezocht. Het kan een toeristische insteek hebben, een culturele, een biologische, een antropologische of een nog heel andere. Een beperking aan onderwerpen is er eigenlijk niet. Met reisfotografie maak je een beeldverhaal, en daarvoor kun je heel veel soorten fotografie inzetten. Van portretfotografie tot macrofotografie, van natuurfotografie tot straatfotografie, van landschapsfotografie tot urbexfotografie. Kun je reisfotografie ook in je eigen land doen? Ik denk van wel, want uiteindelijk draait het bij reisfotografie om het op pad gaan met je camera, en tal van onderwerpen uitdiepen en in beeld brengen. Daar brengt een landsgrens meer of minder echt geen verandering in.

4 Probeer een beetje origineel te zijn op iconische plekken

Het is best lastig om een originele foto te maken als je met je camera bij een iconisch monument staat. Heb je de clichéfoto gemaakt (of niet), probeer dan toch ook nog een andere, bijzondere invalshoek te kiezen. Dat kan bijvoorbeeld al door een afwijkend standpunt of een niet voor de hand liggende compositie te kiezen. Je kunt ook eigenzinniger te werk gaan en bijvoorbeeld het toerisme of de lokale economie rond een wereldberoemde plek in beeld brengen. Een iconische plek helemaal links laten liggen kan natuurlijk ook.

5 Anticipeer, ook bij reisfotografie

Ervaar of zie je iets voor het eerst, wat nogal eens voor kan komen op reis, dan loop je het risico dat je op een bijzonder moment te laat bent met je camera. Zorg dat je van die ‘mislukte’ momenten leert, en dat je de volgende keer met de juiste camera-instellingen klaarstaat als een cheetah uit de startblokken gaat of een zeeleeuw een vis uit een marktstal steelt.

6 Maak contact als je mensen fotografeert

Ben je verlegen of terughoudend, dan moet je soms iets overwinnen om contact te maken met mensen die je wilt fotograferen op reis. Contact maken is natuurlijk niet altijd nodig, maar soms kan iemand aanspreken en een praatje maken enorm helpen om betere foto’s te maken. Én het is vaak bijzonder leuk! Contact maak je op je eigen manier. Een kant-en-klaar recept is daar niet voor. Neem de tijd als iemand daarvoor openstaat. Het is trouwens verstandig om ook toestemming te vragen in de gevallen dat je niet de persoon zelf, maar wel bijvoorbeeld zijn of haar marktkraam of hond wilt fotograferen. Bijna niemand antwoordt dan afwijzend, en de meeste mensen zijn aangenaam verrast dat je het vraagt.

Contact maken tijdens reisfotografie: ontmoeting met olijfboer in Puglia, Zuid-Italië
Begroeting tussen de fotograaf en een olijfboer in de Zuid-Italiaanse regio Puglia tijdens het maken van de foto. (Foto Lex van den Bosch, 2016)

7 Houd je reisfotografie spannend

Mooie plekken op reis maken nog geen mooie reisfoto’s. Zo zijn foto’s van uitzichten vaak een stuk minder adembenemend dan de uitzichten zelf. Het gevaar van mooie dingen op reis is dat je zonder na te denken een foto maakt. Helaas zijn zulke foto’s vaak wel een beetje saai. De hele berg en de hele kameel staan netjes in het beeld, maar verder is er niet zoveel te beleven in het beeld. Haal dus even een paar keer diep adem en probeer je reisfoto een beetje spanning en gelaagdheid mee te geven. Zo kun je bewust op zoek gaan naar een interessante voorgrond. Het liefst een voorgrond die inhoudelijk iets toevoegt aan je beeld. Durf spannender te kadreren, en zet niet alles ten voeten uit in beeld. Bijvoorbeeld door dieren, objecten en mensen ook eens half buiten beeld te laten. En je kunt meer spanning oproepen door gebruik van onscherpte en inhoudelijke tegenstellingen en overeenkomsten. Omdat al deze zaken niet specifiek voor reisfotografie zijn, zal ik daar in een latere blog een keer apart op ingaan. Voor nu wens ik je veel plezier met fotograferen op reis!

Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!