Architectuur fotograferen deed me anders naar de stad kijken

Architectuurfotografie is een bijzonder leuke manier om eens met heel andere ogen naar de stad te kijken. Én om prachtige foto’s te maken, vol krachtige lijnen, interessante vormen en spetterende kleuren. Dus ga eropuit en zet je tanden eens een dag in het fotograferen van architectuur en architectonische stadslandschappen. Dikke kans dat het niet bij die ene dag blijft.

Heb je je wel eens een dag aan het fotograferen van architectuur gewijd? Als (natuurminnend) bioloog kan ik het je van harte aanbevelen. Architectuurfotografie heeft me niet alleen veel plezier gebracht, het heeft me ook geleerd stedelijke omgevingen meer te waarderen. Én om anders te kijken. Ik werd nieuwsgierig naar stromingen als de Amsterdamse School, het Nieuwe Bouwen en het Postmodernisme. Ik ging lezingen volgen en over architectuur lezen. Ik kan wel zeggen dat ik er een hobby bij kreeg. Zo ver hoeft het bij jou natuurlijk niet te gaan. Maar er is wel heel veel te ontdekken als je met architectuur aan de slag gaat.

Welke plekken zijn interessant om architectuur te fotograferen?

Architectuurfotografie is een heel fijn soort fotografie om met vlakken, lijnen en composities bezig te zijn. In een wijk met wat kantoorpanden in een sobere, zakelijk stijl kun je je meestal al lekker uitleven met vormen, lijnen en kleurvlakken. Pak ook eens een telelens om vlakken meer geïsoleerd in beeld te zetten. Zo kun je heel krachtige composities maken. Ook bruggen in je buurt of stad kunnen een interessant object voor architectuurfotografie zijn. Is er een boogvorm die je vanuit een hoek door het beeld kunt laten lopen? Of misschien is er wel een interessante spiegeling in het water.

Kleurvlakken, rechthoeken en driehoeken in moderne architectuur in beeld gebracht met een telelens
Geometrische vormen en kleurvlakken vastgelegd met een telelens

Een architectuurfotograaf kijkt ook omhoog

Hogere gebouwen kun je heel krachtig in beeld brengen door je camera omhoog te richten. Vooral een (super)groothoeklens is heel geschikt voor dit soort dramatische architectuurfotografie. Door de overdrijving van het perspectief gaat het gebouw naar boven toe sterk taps toelopen. Als je ook andere elementen toevoegt, bijvoorbeeld een boom, of omliggende gebouwen, worden dit soort architectuurfoto’s vaak veel interessanter. Schuin fotograferen kan ook heel mooi zijn. Probeer het in ieder geval uit. Bedenk ook dat een gebouw er niet in zijn geheel op hoeft te staan. Probeer maar eens een spannende compositie te maken door meerdere gebouwen ‘aan te snijden’, dus slechts gedeeltelijk in beeld te brengen.

Moderne architectuur met boom en zon in Rotterdam gefotografeerd met een omhooggerichte supergroothoeklens in Amsterdam
Moderne architectuur aan de Amsterdamse Zuidas gefotografeerd met een omhoog gerichte groothoeklens (16mm)

Architectonische stadslandschappen

Richt je je lens niet omhoog, maar houd je camera (bijna) horizontaal, dan kun je ook stadslandschappen met aansprekende architectuur fotograferen. In dit soort beelden hebben gebouwen meer een plek in de omgeving. Architectonische stadslandschappen ben ik ze gaan noemen. Je kunt voor een verlaten sfeer kiezen, of juist voor beelden met veel passanten of voertuigen erop. En ook nu geldt dat gebouwen of mensen niet altijd ten voeten uit op de foto hoeven staan. Het mag natuurlijk wel! Krijg je problemen met naar achterover vallende gebouwen, lees dan mijn blog over het voorkomen hiervan.

architectuur fotograferen op bijzondere locaties in de stad?

Ga dan mee met een workshop architectuurfotografie. De volgende workshops zijn nu ingepland:

Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!