‘Spelen’ met AI in Adobe Photoshop

Kunstmatige intelligentie, oftewel AI, is bezig de wereld in sneltreinvaart te veranderen. En of je nou toejuicht of niet, en of je nou beroeps- of amateurfotograaf bent, het is een goed idee om kennis te nemen van wat er in de fotografie gebeurt. In deze blog laat ik zien welke Ai Adobe al heeft ingebouwd in het programma Photoshop (bèta-versie 24.6.0). Met de gratis 30 dagen-versie kun je zelf alles naspelen.

Hoe kom ik aan Photoshop met AI?

Ben je gewend om met Adobe software te werken dan kun je sinds 20 mei met AI ‘spelen’ in beta-versie 24.6.0 van Photoshop. Heb je geen Adobe Photoshop abonnement dan kan je een gratis 30 dagen versie downloaden.  Heb je wel een abonnement, dan is de bèta versie 24.6.0 beschikbaar via je Creative Cloud desktop app van Adobe. Ga in deze app dan naar het tabblad apps en klik in de linkerkantlijn naar Bèta-apps met het erlenmeyer-icoon.

Ai is praten met je tekstcursor

Photoshoppen met de pas uitgekomen AI-bèta-versie is ‘praten’ met je tekstcursor om nieuwe objecten of delen in je foto te laten genereren. Je opent een foto, je markeert een deelgebied met het selectiegereedschap, en vervolgens beschrijf je in een tekstveld wat voor nieuw element je daar in de foto wilt laten plaatsen. Na het drukken op de knop AI-generative begint het afwachten in spanning. Maar algauw verschijnt je ‘wandelende bruine beer’ of je ‘lopende welp van de bruine beer’ vrijwel naadloos in je foto. Met een vaak verbluffend natuurgetrouwe schaduwwerking. Voorlopig stel je de tekstopdracht op in de Engelse taal.

Ai-foto van bergwandelaars in Oostenrijk en met Ai-gegenereerde berenfamilie in de achtervolging, gemaakt met Adobe Photoshop 24.6.0
AI-gegenereerde berenfamilie in de achtervolging in bestaande foto met wandelaars in Salzburgerland, gemaakt met Adobe Photoshop 24.6.0

AI kan je foto ook uitbreiden en objecten verwijderen

Maar de kunstmatige intelligentie kan al een stuk meer dan nieuwe objecten in je foto genereren. Met AI kun je ook je foto naar links, recht, onder en boven door de software laten uitbreiden. Na analyse van het beeld wordt er dan ‘zomaar’ een stuk grasveld of bos ‘bij verzonnen’.  Maar je kunt ook heel makkelijk beeldelementen laten verdwijnen met AI. Hoe makkelijk dat allemaal in zijn werk gaat, zie je in het onderstaande filmpje. Natuurlijk zijn er nog veel onvolkomenheden in deze bèta-versie van Photoshop, zo kunnen gegenereerde gebieden bijvoorbeeld gebrek aan scherpte hebben, maar de resultaten zijn toch vaak al verbluffend.

Video over generatieve AI gebruiken met bètaversie van Photoshop

In een video laat ik zien hoe eenvoudig het is om generatieve AI in Photoshop te gebruiken. En of je het leuk vindt of niet, hier moet je als fotograaf toch op zijn minst kennis van nemen. Het gaat de wereld en de manier waarop we naar fotografie kijken zeker veranderen:

Zo eenvoudig is het dus om ai te gebruiken

Je ziet, iedereen die een muis kan vasthouden en ergens achter een computer kan gaan zitten, kan nu al Ai gebruiken in de fotografie. En dan te bedenken dat we nog maar aan het prille begin staan van de ai-ontwikkelingen. Opwindend en beangstigend tegelijk. Zien we onszelf aansluiten bij de onverbeterlijke vooruitgangsoptimisten of nemen we weer plaats op het bankje van de ongeneeslijke doemdenker? Hoe dan ook, de gevolgen die Ai zullen hebben, zijn nauwelijks te overzien.

Photoshop ai genereert steeds weer nieuwe resultaten

Tot slot nog dit: als je een volgende keer precies dezelfde tekst in het ai-generative tekstvakje intikt, genereert de software steeds weer andere resultaten. Exact herhaalbaar zijn de ai-elementen in je foto’s dus niet. Kijk maar eens hoe een eerder versie van de foto uit het filmpje is geworden. De ‘giant black scorpion’ komt trouwens niet in het filmpje voor:

Foto van verlaten begraafplaats bewerkt met Ai in Adobe Photoshop 24.6.0. De dieren zijn gegenereert en de foto is uitgebreid naar de zijkanten.
Foto van verlaten begraafplaats bewerkt met Ai in Adobe Photoshop 24.6.0.

De oorspronkelijke foto van de verlaten begraafplaats is gemaakt tijdens de fotoreis naar Piemonte in mei 2023. Wil je weten of deze fotoreis iets voor jou is, kijk dan naar de herfstvakantiereis naar Piemonte:

Geen reizen of workshops gevonden
Deel dit met je fotovrienden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

BEL ME NU
+
Bel mij!